Government - Internal City StructureBusiness - Tools For GrowthServices - Provided by the CityCommunity - Resident EngagementEnjoy Norfolk - Leisure & VisitorsHow Do I - Information Center
Army Corps of Engineers program is already growing a bigger beach
Click to Home

Go To Search
EmailPrint
RSS FacebookTwitterYouTube



Why does the newly placed sand look darker than what was originally there?

The sand being placed on the beach is dredged up from approved locations along the bay floor. This sand has been underwater for many decades and during this time organic materials become mixed in with the sand on the bay floor.

The sand being dredged up and pumped onto the beach includes these organic materials, which makes the sand darker, and at times have an “off” smell. The dark color and smell will wash out of the sand shortly after placement.
US Army Corps of Engineers




Beach Nourishment Project
Willoughby Map
 Click on the map or click here for a larger map.
In 2015, the Army Corps of Engineers and the City of Norfolk signed an agreement for construction of a coastal storm damage
reduction project that's unprecedented in the 333-year history of the city. The initial beach nourishment will expand the beach 60-feet in the Willoughby Spit and Ocean View areas. The project is 65 percent federally funded, 35 percent non-federally funded. 

Known as the Willoughby Spit and Vicinity project, it includes 7.3 miles of shoreline, except for the segment between 1st Bay St and Warwick Ave., where there is already a wide beach.

Initial construction started February 2017 and will finish by May 2017. 

Project Overview:

  • Put down 1.2 million cubic yards of sand
  • Widen the beach by about 60 feet 
  • Raise the recreational area of the beach 
  • The project will help protect homes, businesses and recreation areas from waves and flooding during coastal storms. 

Army Corps Project Fact Sheet (printable)

Project Fact Sheet with information for homeowners, businesses and beach visitors

Week 9, April 24-27

chart
.